ЕКОІННОВАЦІЙНІ ПРОЄКТИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ: ДОСВІД ТА ПРАКТИКА ЄС - МАРЧЕНКО, Ольга; НОВИЦЬКА, Надія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто розглянути стратегії та підходи, які застосовуються в Європейському Союзі для сприяння сталому розвитку територій. екоінноваційні проєкти, спрямовані на збереження природних ресурсів та зменшення впливу на довкілля, проаналізовано досвід країн-лідерів у сфері реалізації екологічних інновацій. Обгрунтовано необхідність запозичення досвіду європейських країн у напрямку реалізації екоінноваційних рішень та впровадження в систему розвитку регіонів України. У світлі зростаючої уваги до екологічних проблем, особливо у зв’язку зі змінами клімату та іншими глобальними викликами, ця стаття актуальна більш ніж будь-коли. Сьогодні екологічні проблеми стають все більш загрозливими, і вони стають пріоритетними для багатьох країн і регіонів світу. Розвиток територій з урахуванням екологічних аспектів стає ключовим завданням для забезпечення сталого розвитку та збереження життєво важливих ресурсів. Стратегії, що використовуються в ЄС, можуть надають цінний досвід та практичні приклади для інших країн, які також стикаються з екологічними викликами. Проаналізовано глобальний індекс інновацій, що застосовується для оцінки «зеленого» спрямування економічного розвитку країн в світі. Розглянуто акценти щодо інноваційної політики Європейського Союзу, зокрема у напрямку розвитку зелених технологій та інновацій, поведено аналіз рушійних сил та бар’єрів та розвитку та впровадження екоінноваційних рішень у Європейських країнах, зокрема в Польщі. Доведено доцільність запозичення досвіду Європейського союзу у напрямку впровадження «зелених» технологій для сталого розвитку територій України. Актуальність даної теми значуща, оскільки екологічні проблеми стають все більш актуальними, і вирішення їх вимагає спільних зусиль індивідів, урядів та міжнародних спільнот. Досвід та практика ЄС можуть послужити важливим джерелом інформації та вдосконалення стратегій для розвитку територій України з урахуванням екологічних аспектів.