ОСОБЛИВОСТІ ПОБУДОВИ СТРАТЕГІЇ ЦИФРОВОГО МАРКЕТИНГУ В ОРГАНІЗАЦІЇ ЕЛЕКТРОННОГО БІЗНЕСУ - БОЛОТНА, Оксана; ЛЯШЕВСЬКА , Вікторія; СИВКІВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У даній статті проведено аналіз основних аспектів побудови стратегії цифрового маркетингу в організаціях, які зосереджуються на електронному бізнесі. Описано вплив сучасних тенденцій та викликів електронного бізнесу на стратегічне мислення підприємств, зокрема у контексті швидкісних змін у технологічному середовищі та підвищеної конкуренції. Автор досліджує ключові аспекти стратегії цифрового маркетингу, визначаючи їхню роль у досягненні успіху в електронному бізнесі. Зокрема, розглядається перехід від традиційних методів маркетингу до використання online-інструментів та інтернет-платформ. Особлива увага приділяється створенню ефективного образу компанії в онлайн-середовищі та розробці стратегій, спрямованих на підвищення довіри споживачів. Рекомендації орієнтовані на поліпшення сегментації та інтеграції електронного маркетингу для створення персоналізованих повідомлень. Глибокий аналіз геотаргетингу та персоналізації, а також важливість аналітики підкреслюють необхідність адаптації до цифрового середовища електронного бізнесу. Правильна побудова стратегії digital-маркетингу дозволить ефективно застосовувати інструменти цифрового маркетингу та інтернет-платформи для підвищення взаємодії, залучення нових, а також утриманню наявних клієнтів. Загальною метою є покращення ефективності маркетингових стратегій, забезпечення високого рівня задоволення клієнтів та збільшення прибутковості електронного бізнесу. Ця інформація може бути використана топ-менеджментом, маркетинговими відділами та спеціалістами з електронного бізнесу для розробки та вдосконалення стратегій маркетингу. Акцент робиться на тому, що ефективна стратегія цифрового маркетингу є ключовим чинником успіху для організацій, що працюють у сфері електронного бізнесу, та наголошується на важливості постійного адаптування до змін в онлайн-середовищі для забезпечення стійкої конкурентної переваги у вигляді використання персоналізованих підходів та інновацій.