ПОДАТОК НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ ЯК ЕКОНОМІЧНА КАТЕГОРІЯ ТА ОБ’ЄКТ ОБЛІКУ І КОНТРОЛЮ - БОГАТЧИК, Людмила; ЛОПАТОВСЬКИЙ, Віктор; БЕЗНОСКО, Карина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Встановлено важливість податку на додану вартість у формуванні дохідної частини державного бюджету. Проаналізовано основні функції ПДВ з позиції управління ефективністю податкового планування на підприємстві; узагальнено перелік чинників, які підвищують та сприяють зниженню фіскальної ефективності ПДВ. Розглянуто сутність витратного підходу до формування поняття «додана вартість» та доведено, що він не може бути використаний при реалізації обліково-контрольних процедур з адміністрування ПДВ. Сформовано алгоритм розрахунку бази оподаткування ПДВ для цілей обліку та контролю. Для покращення системи адміністрування податку на підприємстві встановлено перелік платників ПДВ; розглянуто порядок застосування ставок податку до окремих видів господарських операцій; проаналізовано перелік нормативно-правових документів, які регламентують порядок методики обліку і контролю ПДВ. Доведено важливість врахування методики адміністрування ПДВ при аналізі ціноутворюючих факторів та побудові маркетингової політики суб’єкта господарювання.