МОДЕРНІЗАЦІЯ СТРУКТУРИ ГАЛУЗЕВИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РИНКІВ ЗА УМОВ ВНУТРІШНІХ ТА ЗОВНІШНІХ ВИКЛИКІВ - ПАВЛОВА, Олена; ПАВЛОВ, Костянтин; НОВОСАД, Оксана; СУР’ЯК, Алла (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті розглядається питання організації функціонування галузевих ринків енергетики. Конкретизовано основні напрями діяльності галузевих енергетичних ринків. В нашому розумінні галузеві ринки є системними ринковими утвореннями специфічного виду діяльності, які функціонують у мезоекономічному середовищі та мають специфічну взаємодію конкурентних відносин та особливе ціноутворення. Застосовано методологію «структура-поведінка-результативність», яка дозволяє дослідити сутність наслідкових модернізаційних процесів, які відбуваються на світовому енергетичному ринку з подальшою адаптацією до вітчизняної енергетичної галузі. Суть цієї моделі полягала у комбінуванні спільних зусиль між ринковою структурою галузі, яка включала в себе частку ринкової влади, з відповідною ринковою поведінкою суб’єктів заданого ринку, яка не впливає на загальний добробут формуючись в незалежному середовищі. Реалізація зазначеної моделі проявляється в тому, що мінливість світового енергетичного ринку впливає на зміну ринкової структури, обсягів та тенденцій попиту та пропозиції за певними видами енергії та територіальними відмінностями. Результативні зміни чинять відповідний тиск на суб’єктів енергетичного ринку, породжують циклічність економічного розвитку з подальшим прийняттям тактичних, стратегічних, короткострокових та довгострокових рішень.