DEVELOPMENT OF METHODOLOGICAL PROVISIONS OF THE ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC MECHANISM OF MANAGEMENT OF INNOVATION AND INVESTMENT ACTIVITY OF ENTERPRISES AND ENTERPRISES - STAMATIN, VYACHESLAV (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2021)
У статті надано науково-методичне обґрунтування розроблених автором методичних положень щодо організаційно-економічного механізму управління інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств міського електричного транспорту. Запропонована концептуальна модель є стратегічним базисом для розробки організаційно-економічного механізму управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємств міського електротранспорту. Вона враховує особливі умов їх функціонування та базується на виявлені внутрішніх та зовнішніх резервів підвищення ефективності розвитку основної та додаткової їх діяльності, включає в себе комплекс відповідних взаємопов’язаних заходів. Автор наголошує, що для гармонійного впровадження в діяльність підприємств запропонованого організаційно-економічного механізму необхідно приділити особливу увагу формуванню та розвитку його складових: управлінській, організаційній, економічній. Формування стратегій управління базується на сформульованій в статті місії та поставлених цілях та завданнях функціонування підприємства галузі. Ключовим аспектом у формуванні та функціонуванні організаційно-економічного механізму управління інноваційно-інвестиційною діяльністю цих підприємств є вироблення стратегій управління такою діяльністю, що характеризуються цільовими показниками діяльності підприємства. Зокрема, але не тільки, розглядається інститут державно-приватного партнерства та інститут спільного інвестування. Як підсумок та в якості загальної сутності проведених досліджень надано схему організаційно-економічного механізму управління інноваційно-інвестиційною діяльністю досліджуваних підприємств. Представлені методичні положення сприятимуть розвитку підприємницької діяльності підприємств досліджуваної галузі та зростанню їх прибутковості. Також наведено уточнення теоретичного визначення основного наукового терміну статті.