АВТОМАТИЗАЦІЯ ПОДАТКОВИХ ПРОЦЕСІВ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНІ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ПУБЛІЧНИМИ ФІНАНСАМИ - АНІСІМОВ, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена дослідженню впливу автоматизації податкових процесів на децентралізовані моделі управління публічними фінансами в Україні. Автор аналізує актуальність цієї проблеми в контексті глобальної цифровізації та викликів, з якими стикається Україна в умовах війни та реформування податкової системи. У статті розглядаються успішні зарубіжні практики автоматизації податкових процесів, зокрема досвід Естонії, Грузії та Казахстану. На основі аналізу міжнародного досвіду, автор пропонує теоретичну концептуальну модель автоматизації податкових процесів, яка базується на використанні передових технологій, таких як блокчейн, штучний інтелект та хмарні обчислення. Модель спрямована на створення цілісної екосистеми автоматизованих податкових процесів, яка забезпечує безперешкодний обмін інформацією, оптимізацію ресурсів та підвищення якості податкових сервісів. Автор також аналізує потенційні переваги та виклики впровадження запропонованої моделі в умовах децентралізації та воєнного стану в Україні. У статті наголошується на важливості адаптації моделі до специфічних потреб регіонів, забезпечення кібербезпеки та розвитку цифрової грамотності учасників податкових відносин. Автор підкреслює, що успішна реалізація моделі вимагає комплексних та системних змін у публічній політиці, а також злагоджених зусиль уряду, бізнесу, громадянського суспільства та міжнародних партнерів.