РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ЗАСІБ АДАПТАЦІЇ ДО СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - СТАРОВ, Ілля (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена дослідженню процесів реструктуризації агропромислових підприємств як засобу адаптації до сучасних викликів.Доведено, що реструктуризація агропромислових підприємств полягає в комплексних змінах структури, процесів та управління підприємством, що дозволяють ефективно реагувати на нові виклики ринку, технологічні інновації, кліматичні зміни та зміну попиту.Обґрунтовано, що реструктуризація аграрних підприємств може здійснюватися у різних формах, залежно від цілей, специфіки діяльності та стану підприємства, а саме: фінансова, операційна, організаційна, юридична, інноваційна, соціальна, екологічна. Кожна з цих форм може бути використана як окремо, так і в комбінації.Виокремлено основні сучасні механізми реструктуризації аграрних підприємств у системі інтеграційних відносин, які дозволяють таким підприємствам ефективно реагувати на виклики сучасного ринку, забезпечуючи стабільний розвиток та інтеграцію в міжнародні ланцюги постачання.