ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ НА ДЕОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ В УМОВАХ ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - КЛИМЕНКО, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Забезпечення продовольчої та екологічної безпеки є важливими аспектами публічної політики та гарантування національної безпеки, оскільки забезпечення продуктами харчування належної якості, чистою питною водою та безпечне для життя і здоров’я довкілля є базовими в загальній низці людських потреб та лежить в основі формування високого рівня якості життя населення країни, забезпечення його здоров’я та активного довголіття. В умовах війни та післявоєнного відновлення їх забезпечення стає особливо актуальним для України загалом та для деокупованих територій зокрема.В умовах збройної агресії РФ проти України кількість та масштаби загроз для екологічної та продовольчої безпеки значно зросла. А ліквідація її наслідків в умовах післявоєнної відбудови на деокупованих територіях вимагатиме значних ресурсів (людських, матеріальних, фінансових), застосування новітніх технологій та залучення міжнародної допомоги, оскільки в ході бойових дій спричиняється катастрофічна шкода навколишньому природному середовищу.Масштаби збитків, спричинених збройною агресією РФ,  вражаючі. Для їх ліквідації знадобляться значні зусилля не лише з боку України, але й залучення усього демократичного світового співтовариства. У тому числі і й міжнародних механізмів відшкодування завданої шкоди, відновлення екологічної рівноваги та сільськогосподарського виробництва для забезпечення продовольчої та екологічної безпеки.