ФОРМУВАННЯ ПОНЯТІЙНО-КАТЕГОРІАЛЬНОГО АПАРАТУ ДОСЛІДЖЕНЬ З УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - СЕНЧУК, Ігор; КУХАР, Олександр; КАТКОВА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Вихідна концептуалізація проблематики економічної безпеки, її систематизація і логізація за допомогою базових понятійних конструкцій створює передумови для осмислення принципів і методів аналізу проявів, ресурсної бази, тенденцій розвитку економічної безпеки. У рамках різних економічних парадигм існують і розвиваються власні підходи до змісту і технології пізнавального процесу, його можливостей і ступеня надійності. З урахуванням геостратегічних завдань України, досвіду здійснення державної стратегії продовольчої безпеки важливо переосмислити концепцію національних інтересів України у сфері економіки, оцінити нові виклики і загрози економічної безпеки і на цій основі підготувати нову державну стратегію, а також механізм її реалізації. Системи економічної діяльності, господарювання і дотримання економічної безпеки суб’єктів економічних відносин відрізняються як функціонально, так і просторово. Значна частина економічних явищ, процесів, деяке число суб'єктів господарювання та економічних відносин знаходяться поза межами впливу елементів системи економічної безпеки. Усе це актуалізує проблему аналізу інформації на „виході”, насамперед показників результативності функціонування підприємств, організацій, окремих галузей, якості і рівня життя працівників і населення в цілому, так як дані показники виступають не тільки як індикатори соціально-економічного благополуччя, але і критеріями, по яких можна судити про рівень внутрішніх загроз для забезпечення сталого і безпечного економічного розвитку. В умовах вільних ринкових відносин, процесу децентралізації системи державного керування у забезпеченні економічної безпеки зростає роль господарських керівників підприємств АПК, організацій усіх форм власності, особливо великих і середніх. Зміст подібного типу керування, його функціональні, технологічні й інші особливості багато в чому визначаються станом економіки країни та її галузей як об'єкта керування. Забезпечення економічної безпеки підприємств аграрного сектора України залежить від складових структур АПК, оскільки аграрний сектор тісно пов‘язаний з усім аграрним комплексом країни.