ФІЛОСОФІЯ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ОЛЕКСЮК, Мирон; ГАЙВОРОНЮК, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття присвячена проблемам філософії безпеки та особливостям її реалізації в умовах воєнного стану та реальних  викликів існуванню української держави та її громадян. Філософія безпеки розглядає останню як явище об’єктивного порядку, що існує у позацивілізайному просторі, функціонує незалежно від певного історично сформованого суспільства, але завжди забезпечується активною участю у безпекових процесах людини.В умовах воєнного стану філософія безпеки є концептуальним підходом, в якому поєднуються дві важливих компоненти. З одного боку, він  ґрунтується на такій організації діяльності держави та суспільства, яка найбільшу увагу приділяє  питанням економічної безпеки, адже саме в цій сфері створюються умови для максимальної мобілізації матеріальних ресурсів з метою опору ворожим діям. Але, з другого боку, тримає у фокусі уваги людину, яка є головною цінністю демократичної  держави, її життя та безпеку. Важливими  аспектами філософії безпеки продовжують залишатися її фінансові, соціальні, інформаційні складові. Особливий наголос у безпековій філософії робиться на факторі інформаційної війни, нав'язаної державою- агресором з метою ціннісної деформації свідомості громадян України, підривом національно- патріотичного духу громадян України, деперсоналізацією індивідуальної відповідальності перед загрозою втрати державності і національної ідентичності. Власне тому виділяємо ще один аспект філософії безпеки – ціннісний.