СУЧАСНИЙ СТАН, ДИНАМІКА, РІВЕНЬ ОПЛАТИ ПРАЦІ ТА ЇЇ ПРОДУКТИВНОСТІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ - СОКОЛОВА, Алла; РАТОШНЮК, Тетяна; КІЛЬНІЦЬКА, Олена; ЗЕЛІНСЬКА, Антоніна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В статті розглянуто сучасний стан матеріальної мотивації аграрної праці в сільськогосподарських підприємствах природно-економічної зони Західного Полісся України, здійснено оцінку динаміки й рівня оплати праці та її продуктивності. Викладені основні напрями зростання продуктивності праці на основі формування і впровадження дієвого мотиваційного механізму в кожному аграрному формуванні регіону. Серед основних факторів, які впливають на мотивацію праці в аграрному секторі: важливе значення наявності людського капіталу; колективний характер праці; ризиковий характер аграрного виробництва; динамізм та складність сільськогосподарських процесів; відповідальність за якість та своєчасність проведення агротехнологічних операцій тощо. Розвиток аграрного сектора економіки України в умовах євроінтеграційної перспективи потребує адекватних змін у системі розподілу створюваного сукупного продукту, контролю, реєстрації, оподаткування значної частини грошових прибутків населення і всебічно обґрунтованої політики в сфері оплати праці та оподаткування. Тому одним з факторів стратегічного розвитку аграрної економіки є орієнтація виробництва на євроінтеграційний шлях розвитку на основі конкурентних відносин, активізації цільових зусиль сільськогосподарських працівників, розвитку їхньої творчої ініціативи і заповзятливості, вишукування і залучення у виробництво внутрішніх резервів.