РОЗВИТОК ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В ПОДАТКОВІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ІННОВАЦІЙНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - ГАВКАЛОВА, Наталія; ТАБАЦЬКИЙ, Максим; ШВАБІЙ, Костянтин (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті визначено сутність, функції і види державного фінансового контролю. Державний фінансовий контроль – це складова частина управління економічними об'єктами та процесами, що полягає в спостереженні за об'єктом з метою перевірки відповідності об'єкта спостереження бажаному та необхідному стану, передбаченому. Визначено завдання державного фінансового контролю. Виокремлено основні функції державного фінансового контролю. Розглянуто основні проблеми та необхідність вдосконалення системи державного фінансового контролю в Україні та досліджено діяльність Держаної контрольно-ревізійної служби в сфері фінансового контролю. Досліджено теоретичні засади визначення суті, ролі та місця державного фінансового контролю в системі фінансової діяльності держави, як органічної складової ринкової економіки – важливого фактору досягнення балансу між ринковими відносинами і державним регулюванням для досягнення стратегічного ефекту за наслідками їх взаємодії. Зазначено, що необхідним є формування такої системи, яка могла б реагувати на чисельні проблеми ринкової економіки та державної фінансової політики й охоплювала б усі рівні економіки, була би цілісною, побудованою на єдиних методологічних і організаційних засадах. Доведено необхідність приведення державного фінансового контролю та аудиту використання державних коштів до міжнародних стандартів державного фінансового контролю, що дасть можливість удосконалити керованість бюджетними процесами на усіх рівнях бюджетів, взаємодію і узгодженість контролюючих органів при здійсненні контрольних заходів та прийнятті управлінських рішень. Розроблено механізм державного фінансового контролю і його структура, який дозволить забезпечити високий ступінь підготовки проведення і реалізації матеріалів контрольних заходів. З врахуванням запропонованого механізму очевидним стала залежність методів державного фінансового контролю і їх сутності від форми контролю. Запропоновано заходи щодо вдосконалення державного фінансового контролю. Визначено організаційну структуру єдиної системи державного фінансового контролю.