ПРОБЛЕМИ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕТІНІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ - ДИМЧЕНКО, Олена; СМАЧИЛО, Валентина; ТАРАРУЄВ, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Статтю присвячено дослідженню проблем в сфері інформаційно-аналітичного забезпечення детінізації підприємницької діяльності. Проведено аналіз наукових робіт вітчизняних авторів, де досліджуються проблеми детінізації економіки і наводяться механізми їх вирішення. Описано основні з проблем інформаційно-аналітичного забезпечення детінізації та можливі наслідки їх іґнорування. Сформульовано умову виходу підприємців з тіньового сектору економіки. Наведено варіанти критеріїв успішності детінізації та представлено двофакторну модель факторного аналізу, де результативним показником є податкові надходження у розрахунку на суб’єкта підприємництва що легалізував діяльність. На основі попередніх результатів дослідження сформульовано етапи інформаційно-аналітичного забезпечення детінізації підприємницької діяльності та визначено перспективні напрямки подальших досліджень в цій сфері.