УДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ МІСЦЕВИМ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ - ПРЯМУХІНА, Наталія; КРАВЧИК, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У дослідженні наголошено на актуальності проблеми удосконалення системи інструментів, які можуть ефективно використовуватися в цілях забезпечення ефективного та збалансованого місцевого соціально-економічного розвитку в Україні. Метою дослідження визначено удосконалення інструментарію державного управління місцевим економічним розвитком. Доведено, що ефективне регулювання розвитку територіальних громад ґрунтується на спроможності інструментарію місцевого економічного розвитку, який являє собою цілісний комплекс, що складається з мети, стратегічних завдань, цілей, механізмів і засобів регулювання. Визначено мету проектування місцевого економічного розвитку, а саме – у вигляді напрацювання інструментів та засобів нарощення ресурсного потенціалу зміцнення спроможності громади через: покращення інвестиційного клімату та активізацію бізнес-середовища; покращення підприємницьких навиків місцевого населення; зміцнення бюджетної стійкості громади як основи економічного поступу; посилення співпраці з різними цільовими групами (молодь, жінки, ВПО). Доведено, що в процесі забезпечення місцевого економічного розвитку громади важливо орієнтуватися на вирішення наступних завдань: розробка інструментів зміцнення економічної спроможності (самодостатності) громади; вдосконалення інструментів залучення ресурсів; посилення бюджетної стійкості; напрацювання засобів та заходів активізації підприємницької діяльності; розробка інструментів участі молоді у прийнятті рішень та реалізації ідей майбутнього бачення розвитку громади. Резюмовано, що реалізація програми місцевого економічного розвитку передбачає взаємодію таких суб’єктів, як: органи державної влади та місцевого самоврядування, галузеві асоціації та підприємницькі об’єднання, суб’єкти господарювання, громадські організації і політичні партії, населення. Визначено ключові елементи механізму реалізації програми місцевого економічного розвитку.