ФОРСАЙТ ЯК ІНСТРУМЕНТ ВІДПОВІДАЛЬНОГО ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ І СТРАТЕГУВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ ЗАГОСТРЕННЯ ГЛОБАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ РОЗВИТКУ - ПАНЧЕНКО, Володимир; РЕЗНІКОВА, Наталія; ІВАЩЕНКО, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Мета статті полягає у дослідженні інструментів стратегічного довгострокового планування, що дозволяють вчасно ідентифікувати новітні ризики, виклики і загрози міжнародному економічному розвитку, які ускладнюють розв’язання глобальних проблем, що постають наслідком провалів в координації міжнародної економічної політики .Визначено, що стратегічне прогнозування дозволяє політикам підвищити ефективність прийняття урядових рішень шляхом виявлення можливостей та загроз, які можуть виникнути найближчими роками та десятиліттями, а також передбачає розробку можливих стратегій їхній протидії за рахунок врахування особливостей виокремлених тенденцій. Охарактеризовано феномен нової економіки. Визначено вплив технологічного розвитку на асиметрії міжнародного економічного розвитку.  Встановлено, що до проблем міжнародного економічного розвитку при форсайт-стратегуванні відносять геополітичне суперництво, ресурсне протистояння, енергетичну залежність, деглобалізацію, дезінтеграційні процеси, фрагментацію торгівлі, розриви в ланцюгах вартості і поставок, реінституціоналізацію системи міжнародних економічних відносин, рецесію, безробіття, некерованість міграційних процесів. До інструментів форсайт-прогнозування, які не націлені на прогнозування єдиного «правильного майбутнього», відносять: аналіз довгострокових тенденцій та невизначеностей; сканування горизонтів); планування сценаріїв; формування нормативного майбутнього;  політичні ігри; ф'ючерсні колеса; причинно-наслідковий багаторівневий аналіз.. Дослідження довгострокових тенденцій та невизначеностей дозволяє виявити ключові фактори різних можливих варіантів майбутнього. Проведене комплексне спостереження дозволяє визначити ризики для макроекономічного середовища і превентивно сформулювати пул заходів для мінімізації деструктивного впливу нестабільності на соціально-економічний розвиток