АНАЛІТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ З ВИРОБНИЦТВА ЦЕМЕНТУ В УМОВАХ СИСТЕМНИХ ВИКЛИКІВ - МІЩУК, Галина; ДУДЗЯНИЙ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В статті досліджено діяльність підприємств України з виробництва цементу в умовах системних викликів. Визначено, що повномасштабна війна в Україні суттєво вплинула на діяльність підприємств з виготовлення цементу. Доведено, що найбільш відчутний негативний вплив війни на розвиток цементної галузі в Україні простежується в динаміці обсягів реалізованої продукції (товарів, послуг) підприємств в 2022 р. порівняно з 2021 р.: значення цього показника зменшилось більше як на третину. Рівень рентабельності операційної діяльності підприємств з виробництва цементу в 2022 році суттєво знизився в порівнянні як з 2021, так і з попередніми двома роками. В умовах війни така динаміка створює додаткові загрози для розвитку експорту, оскільки продукція галузі мала вагомий вплив на формування експортних надходжень. Крім того, повоєнне відновлення економіки також значною мірою залежить від виробництва будматеріалів, що зумовлює потребу пошуку шляхів вдосконалення стратегічного менеджменту у розвитку таких підприємств.