УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ЗАЛУЧЕННЯ ФОРМИ ВЕНЧУРНОГО БІЗНЕСУ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - ЧЕРЕДНИК, Анна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Обґрунтовано необхідність удосконалення наявного організаційного забезпечення процесу залучення форм венчурного бізнесу, що забезпечить впровадження нових технологій, вихід на вищій рівень виробництва та підвищення конкурентоспроможності підприємств на внутрішніх і зовнішніх ринках. Удосконалено організаційне забезпечення процесу залучення форми венчурного бізнесу до розвитку промислових підприємств в умовах цифровізації економіки країни та запропоновано схему процесу вибору організаційної форми венчурного бізнесу та джерел фінансування, яка дозволяє використовувати інструменти цифрової трансформації, що сприяє підвищенню ефективності залучення венчурного бізнесу. Під венчурним бізнесом запропоновано розуміти підприємницьку діяльність, у рамках якої відбувається вливання ризикових інвестицій у інноваційний розвиток підприємства наукомісткої галузі, яке схильне до потенційного зростання, та виділяти наступні організаційні форми венчурного бізнесу: «незалежні венчури», «зовнішні венчури» та «внутрішні венчури». Розглянуто види організаційних форм венчурного бізнесу та джерела їх фінансування. З використанням методу ПАТТЕРН побудовано дерево-цілей залучення кожної форми венчурного бізнесу та джерела фінансування. Проведено прогноз витрат на організацію внутрішнього венчуру за фінансування з власного грошового фонду підприємства.