СИСТЕМНІСТЬ РІШЕНЬ РОЗШИРЕННЯ ВИРОБНИЦТВА ВИСОКОЯКІСНОЇ ПРОДУКЦІЇ ЕКСПОРТООРІЄНТОВАНИМ МЕТАЛУРГІЙНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ - ХОМЕНКО, Микола (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У дослідженні викладено підходи до раціоналізації технологічного процесу виробництва окатишів за поєднання видобування залізної руди в кар’єрі, її подрібнення, збагачення концентрату, обпалення окатишів. Викладено практику системного впровадження сучасної технології флотаційного доведення вмісту заліза в концентраті як стратегічного завдання підвищення якості окатишів. Розкрито особливості залучення у виробництво в міру необхідності значного відсотку «бідних» руд. Зроблено висновок, що на впровадження та успішне функціонування системи управління якістю впливають помилки у проектуванні, погана співпраця із постачальниками, повернення неякісної продукції підприємству, додаткові транспортні витрати. Висвітлена послідовність розробки основоположних документів системи управління якістю стосовно реалізації політики у сфері розширення експортних поставок окатишів та удосконалення організаційної структури управління компанією. За використання авто регресивної моделі здійснено прогнозування вмісту заліза в окатишах. Запропоновано удосконалену структуру управління зовнішньоекономічною діяльністю за реалізації проекту з додаткового виробництва окатишів високої якості. Системно визначенні витрати на проект по розширенню обсягів виробництва залізорудної сировини за успішного функціонування автоматизованої системи управління всім технологічним процесом підготовки шихти, окомкування і опалювання окатишів. Здійснено оцінку ризику за використання моделі з розрахунку капітальних активів комплексу обладнання виробництва високоякісних окатишів відомої світової компанії. Обґрунтовані рішення стосовно позиціонування окатишів комбінату на світовому ринку з визначенням стратегії ціноутворення.