СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ БІЗНЕС РИЗИКІВ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ШЛЯХИ ЇХ ПОДОЛАННЯ - ГОНТАРЕВА, Ірина; КОВАЛЬОВА, Вікторія; МИКИША, Анна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проаналізовано основні ризики з якими стикнулися суб’єкти підприємництва в Україні з повномасштабним вторгненням Росії в Україну у 2022 році. Була проаналізована сучасна динаміка реєстрації нових суб’єктів господарювання з початку повномасштабної війни за березень – серпень 2022 р.. Визначені основні проблеми, які ускладнили реалізацію бізнеса в Україні від початку повномасштабного вторгнення, а саме неплатоспроможність споживачів, падіння попиту на продукцію підприємств, дефіцит фінансування, руйнування ланцюгів постачання, довготривалі відключення електроенергії через воєнні атаки на енергетичні об’єкти, зростання вартості сировини, матеріалів і енергоресурсів та нестача кваліфікованих працівників. Також у статті було проаналізовано рейтинг ведення бізнесу в стратегічних містах України, а саме – Львів, Одеса, Харків і Дніпро. Також було запропоновано профілактичні заходи щодо зниження ризиків бізнесу в Україні в умовах воєнного стану. Серед основних рекомендацій: аналіз страхової політики та можливості захисту активів; розробка планів кризового управління та евакуації; зміцнювання взаємовідносин з іншими компаніями та органами влади для забезпечення підтримки в умовах кризи; аналіз ризиків на ринку та адаптування виробництва відповідно до змін попиту; розроблення різних сценаріїв планування та бюджетування для різних ринкових умов; диверсифікація ланцюгів постачання та пошук альтернативних джерел сировини; моніторинг фінансових ринків та вчасне реагування на зміни; розроблення стратегії зменшення валютних ризиків та інших фінансових втрат; розвиток альтернативних джерел фінансування та інвестицій; розроблення екстреного плану та мати альтернативних постачальників сировини; забезпечення стабільності інфраструктури та транспортних зв’язків;  моніторинг глобальних подій та геополітичних ризиків для передбачення можливих перерв у постачанні; розроблення планів аварійного живлення та Backup рішення – для забезпечення живлення в разі енергетичного дефіциту; зменшення залежності від централізованих джерел енергії і розробка альтернативних джерел енергії тощо.