МІЖНАРОДНЕ ІНВЕСТИЦІЙНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО ТА ЙОГО РОЛЬ У ПОВОЄННОМУ ВІДНОВЛЕННІ ПРИМОРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ - БЄЛЯК, Ілля (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Досліджено науково-теоретичні засади міжнародного інвестиційного співробітництва, проаналізовано його вплив на економічний розвиток приморських територій України. Проведено критичний огляд наявних дефініцій досліджуваного поняття, запропоновано власне визначення, що бере до уваги суспільно-економічну природу такого співробітництва. Визначено основну мету досліджуваного явища, підкреслено ключову відмінність міжнародного інвестиційного співробітництва від інших форм транскордонного переміщення капіталу саме наявністю комерційного підґрунтя. Розглянуто попередні напрацювання з формулювання принципів інвестиційного співробітництва, запропоновано власний перелік засад його реалізації. Шляхом побудови поліноміальних регресійних рівнянь досліджено закономірності впливу міжнародного інвестиційного співробітництва на економічний розвиток відповідних територій. Обґрунтовано практичні переваги та обмеження від потенційного збільшення обсягів міжнародного інвестування в повоєнний період.