КОРПОРАЦІЯ ПО ЗАХИСТУ ІНВЕСТОРІВ В ЦІННІ ПАПЕРИ: НОВІ ВИКЛИКИ - ШАПРАН, Наталя (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В статті проаналізовано діяльність Корпорації по захисту інвесторів на ринку цінних паперів в США, як органу, який забезпечує захист інвесторів від втрати коштів на інвестиційних рахунках внаслідок банкрутства брокерів. Розкрито причини створення і показники діяльності SIPC. Проаналізовано динаміку кількості розглянутих SIPC справ, а також показники виплати компенсацій інвесторам. Зроблено висновки щодо ефективності роботи превентивної системи виявлення правопорушень на ринку цінних паперів в США, а також щодо спрямованості діяльності SIPC на створення на американському фондовому ринку сприятливого інвестиційного клімату. Розкрито джерела наповнення фонду SIPC, який використовується для виплат відшкодувань інвесторам. Висвітлено процедуру повернення коштів інвесторам, яка включає кілька етапів. Розкрито фактори, які впливають на швидкість виплати компенсацій інвесторам. Розкрито, які категорії інвесторів мають право на відшкодування своїх інвестицій з фонду SIPC. Визначено, що поява і стрімкий розвиток таких фінансових активів як інвестиційні токени, які американською SEC визнаються цінними паперами, поставила перед багатьма регуляторами фінансового ринку нові виклики. Зокрема SIPC ймовірно найближчим часом може стикнутись з новими випадками, які потребуватимуть її втручання для захисту інвесторів, які вже будуть пов’язані з операціями брокерів-дилерів на ринку криптоактивів.