СТАЛИЙ РОЗВИТОК БІЗНЕСУ: ПОВОЄННІ ПРІОРИТЕТИ - КУЛЬГАНІК, Оксана; НАГОРНИЙ, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті визначено ключові пріоритети сталого розвитку бізнесу в умовах повоєнної відбудови України. В рамках дослідження проаналізовано показники сучасного стану бізнесу, зокрема індекс очікувань ділової активності, що дозволив стверджувати про незначне покращення бізнес-середовища, попри вплив різних макроекономічних чинників. Також охарактеризовано стан функціонування бізнесу в Україні у період війни, що вказує на можливість швидкого відновлення ключових секторів економіки за рахунок виважених рішень з боку держави. Проаналізовано регіональні особливості в галузі підприємництва, що мають пряме відношення до активності бойових дій. В ході формування теоретичного підґрунтя теми проаналізовано літературні джерела та на їх основі сформовано поняття «сталого розвитку», що передбачає реалізацію заходів щодо економічного, соціального та екологічного зростання для підвищення суспільного добробуту та природного середовища. Крім того, визначено складові трьохчинникової моделі сталого розвитку. У такому контексті охарактеризовано економічний чинник, що включає забезпечення країни власними ресурсами, використання фінансово-економічних важелів та формування інвестиційних програм. Чинник суспільного розвитку включає забезпечення безпеки населення, раціональне використання природних ресурсів, відтворення людських ресурсів та розвиток освіти. Визначено аспекти екологічної складової сталого розвитку, а саме: впровадження екологічних стандартів будівництва, управління ресурсами, забезпечення енергоефективності та зменшення масштабів споживання природних ресурсів. Серед заходів, що спрямовані на забезпечення сталого розвитку, визначено необхідність відновлення платоспроможності, модернізацію виробничих потужностей, впровадження екологічних технологій тощо за рахунок розширення міжнародних зв'язків.