СТРАТЕГІЧНІ ВЕКТОРИ РОЗВИТКУ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ПІСЛЯВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ - НИТКА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Ідентифікація викликів та загроз, з якими доводиться стикатися українським закладам охорони здоров’я в умовах війни, та ідентифікація стратегічних векторів їх розвитку, котрі є важливими та дієвими в умовах війни та післявоєнної відбудови.В статті використано наступні методи дослідження: метод системного аналізу – для збору, аналізу та порівняння сучасних наукових досліджень з питань стратегічного розвитку закладів охорони здоров’я; метод статистичного аналізу – для порівняння кількості зруйнованих та пошкоджених закладів охорони здоров’я та кількості загиблих та поранених серед цивільного населення в результаті повномасштабного вторгнення росії; методи індукції та дедукції – для ідентифікації сучасних викликів для закладів охорони здоров’я, зумовлених війною.Аналіз викликів та загроз, з якими доводиться стикатися українським закладам охорони здоров’я, дозволив виокремити найбільш важливі серед них: зростання кількості зруйнованих та пошкоджених закладів охорони здоров’я та кількості поранених та загиблих медичних працівників; зростання кількості загиблих та поранених серед цивільного населення тощо. На основі виявлених викликів запропоновано стратегічні вектори розвитку українських закладів охорони здоров’я в умовах війни та післявоєнного відновлення: забезпечення базової безпеки для пацієнтів, медичного персоналу та громадян; активізація міжнародної співпраці; розвиток системи надання реабілітаційних медичних послуг; розвиток телемедицини тощо.Наукова новизна проведеного дослідження полягає у визначенні сучасних викликів та загроз в діяльності українських закладів охорони здоров’я та ідентифікація стратегічних векторів їх розвитку в умовах війни та післявоєнної відбудови.В результаті дослідження сформовані стратегічні вектори розвитку закладів охорони здоров’я в умовах війни та післявоєнного відновлення, які можуть бути враховані сучасними закладами охорони здоров’я при розробці стратегічних планів їхньої діяльності.