КРЕДИТУВАННЯ БІЗНЕСУ: КЛЮЧОВІ ПРІОРИТЕТИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ - БАБЕНКО, Артем (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті аналізуються питання банківського кредитування сектору нефінансових корпорацій в умовах воєнного стану. Акцентовано, що протягом багатьох років державна політика в сфері фінансового сектору безпосередньо чи опосередковано сприяла формуванню моделі, в якій провідне місце посідали банки. Тривалий час такий підхід був певною мірою результативним, проте, починаючи з 2013 року, вітчизняний банківський сектор постійно лихоманить, а ресурси, сконцентровані в банківській системі, недостатні для функціонування банків у ролі справжнього «драйвера» економічних реформ в Україні. Як результат, потенціал небанківських установ на початок відкритої агресії був низьким, а рівень фінансової інклюзії не відповідав тим завданням, що стояли перед нашої державою. В статті підкреслюється, що у суспільстві тривалий час пропагувалася думка, що тільки банки можуть стати справжнім лідером у процесі формування ефективного фінансового сектору в Україні. Хоча багато факторів говорять на користь цієї позиції, і на рівні банківського сектору в цілому, і в сегменті банківського кредитування існують вагомі проблеми, від вирішення яких багато в чому буде залежати роль банків у поствоєнній економіці України. Обгрунтовано ряд заходів, що спрямовані на активізацію банківського кредитування нефінансових корпорацій в Україні.