ПУБЛІЧНО-УПРАВЛІНСЬКИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ВИКОРИСТАННЯ ШІ ОРГАНАМИ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ У СФЕРІ ОБОРОНИ - ВОЛЬСЬКА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здіснено теоретичне обґрунтування та систематизацію публічно-управлінського інструментарію застосування штучного інтелекту (ШІ) органами державної влади у сфері оборони. Зазначено, що система публічного управління повинна зважати на виклики сьогодення та використовувати новітні підходи до забезпечення обороноздатності держави. Одним із таких заходів є використання штучного інтелекту, що підвищить рівень могутності держави на міжнародній арені, забезпечить державний суверенітет, допоможе укріпити національну безпеку. Технології штучного інтелекту широко застосовуються у секторі оборони. Але виникає потреба у формуванні цілісного публічно-управлінського інструментарію, який дасть змогу органам державної влади не лише інтегрувати сучасні Defense-tech рішення, а й гарантувати їх юридичну прозорість, безпеку, етичність та відповідність стратегічним цілям оборони. У результаті дослідження систематизовано публічно-управлінський інструментарій впровадження ШІ у сферу оборони та проаналізовано чотири його кластери: нормативно-регуляторний, інституційно-організаційний, інформаційно-аналітичний, кадрово-інвестиційний. Доведено, що інтеграція штучного інтелекту в оборонний сектор є комплексним і багатогранним процесом, який потребує синергії технологічних, правових, етичних та соціальних аспектів, що слугуватиме основою для національної безпеки та повоєнного відновлення України.