ЕКОЛОГІЧНИЙ РОЗВИТОК ЯК УМОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТА РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ - ФАРТУШНЯК, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Екологічний розвиток територіальної громади розглянуто в статті не як один із напрямів розвитку, а як базову умову життя людей, адже саме стан довкілля визначає, чи можливе життя на території, і встановлює рамкові умови для всієї іншої діяльності громади. Актуальність теми посилюють екологічні збитки війни та скорочення природоохоронних видатків місцевих бюджетів. Мета. Розкрити й обґрунтувати зміст екологічного розвитку територіальної громади як базової умови її життєдіяльності та керованого обʼєкта публічного управління. Методи. Використано системний і процесний підходи, порівняння наукових позицій, структурно-логічний аналіз нормативних та програмних документів і узагальнення офіційних статистичних даних. Результати. Показано, що наявна в літературі розбіжність між системним і процесним розумінням розвитку є не суперечністю, а розподілом ролей, оскільки природно-антропогенна система громади є системою, а її екологічний розвиток є керованим процесом змін у цій системі. Розмежовано три рівні, якими є стан, зміна та процес, і запропоновано авторське визначення екологічного розвитку територіальної громади з виділенням трьох режимів його перебігу. Складові цього розвитку систематизовано у трьох вимірах і описано три типи звʼязків між ними, що дає змогу розглядати їх як велику систему, а не як перелік елементів. Потребу в управлінні обґрунтовано шістьма підставами. Вплив екологічного розвитку на життєдіяльність громади розкрито в екологічному, економічному та іміджевому вимірах із зазначенням механізмів і форм прояву кожного. Запропоновано мінімальну систему показників з нормативними та програмними орієнтирами і згруповано способи управлінського впливу у пʼять груп із зазначенням умов їх дієвості. Перспективи. Подальші дослідження доцільно спрямувати на методику вартісного оцінювання екосистемних активів окремої громади для потреб бюджетного процесу.