СУТНІСТЬ І ОСОБЛИВОСТІ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ ЯК ЕЛЕМЕНТА ТОРГОВЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ - РУДА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті наведено основні підходи до визначення сутності категорії «електронна комерція» та визначено її особливості як елемента торговельного бізнесу. Наведено порівняльну характеристику електронної комерції та електронної торгівлі, які досить часто ототожнюють в літературних джерелах. Окреслено змістовне наповнення дефініції «електронна комерція» з правової та економічної точок зору. Досліджено бачення провідних вітчизняних науковців та практиків щодо трактування поняття у літературних джерелах, на підставі чого визначено наступні підходи до формування цієї категорії. Зокрема, як виду здійснення господарської (економічної) діяльності, як форми ведення бізнесу за умов використання інтернет-ресурсів та як сукупності бізнес-процесів у сфері торгівлі, що реалізуються в онлайн бізнес-середовищі. Наведено характеристику основних концепцій трактування категорії «електронна комерція».Також у статті визначено особливості електронної комерції як форми ведення торговельного бізнесу, до яких віднесено наступні: спрямованість на формування системи взаємозв’язків між учасниками торговельного процесу; вона є різновидом комерції, ефективність якої залежить від рівня діджиталізації як окремого підприємства, так і країни в цілому; вид економічної діяльності, що здійснюється без географічної приналежності до ринків збуту; різновид комерції, що передбачає застосування принципів електронного розрахунку; діяльність, що вимагає певних витрат з наступною їх підтримкою (автоматизація, дослідження ринку та ін.). А також визначено переваги та недоліки імплементації за сучасних умов господарювання. За результатами дослідження запропоновано авторське визначення дефініції «електронна комерція», яку пропонується розуміти як систему торговельних взаємовідносин, що реалізується через електронні інформаційні системи та діджитал-інструменти з метою забезпечення досяжності інтересів їх учасників.