ЕФЕКТИВНІСТЬ МОДЕЛІ HR-МЕНЕДЖМЕНТУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ЗАСАДАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКИХ ПРОЦЕСІВ - ВАШЕЧКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті обґрунтовано напрями підвищення ефективності менеджменту персоналу аграрних підприємств на засадах цифровізації управлінських процесів. Обґрунтовано актуальність переходу від традиційної моделі кадрового менеджменту до цифрово орієнтованої системи HR-менеджменту, що забезпечує інтеграцію цифрових технологій, HR-аналітики та автоматизованих кадрових процедур у процес ухвалення управлінських рішень. Розроблено авторську модель цифрового HR-менеджменту та математичну модель інтегрального оцінювання її ефективності за 5 ключовими критеріями. Апробацію здійснено на базі АФ «Чугуївська», ПРАТ «Чугуївський Агротехсервіс» та СФГ «Олександрівське» Харківської області. Встановлено високий і дуже високий рівень ефективності цифрово орієнтованої системи HR-менеджменту: інтегральний показник становить відповідно 0,806; 0,822 та 0,880. Доведено зростання інтегральної ефективності на 49,3–63,0 % порівняно з традиційною системою управління персоналом. Запропонована модель може використовуватися для оцінювання цифрової зрілості HR-системи та обґрунтування кадрової стратегії аграрних підприємств.