СУЧАСНІ ПІДХОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ У ЦИФРОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ - ІВАНЧЕНКОВА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено сучасні підходи та інструменти маркетингової діяльності підприємств у цифровому середовищі з урахуванням трансформації споживчої поведінки, платформізації ринків і зростання ролі даних. Визначено напрями оновлення маркетингових стратегій на основі інтеграції цифрових комунікаційних каналів, аналітики та персоналізації пропозицій. Обґрунтовано доцільність структурування інструментів за етапами цифрової воронки продажів і показано їх функціональне навантаження від залучення аудиторії до утримання клієнтів. Акцентовано значення омніканальних моделей, автоматизації та етичного використання даних як передумов підвищення ефективності й конкурентоспроможності підприємств у цифровій економіці. Окреслено перспективи розвитку екосистем із застосуванням ШІ та аналітики, а також виклики, пов’язані з перенасиченням інформаційного простору, довірою та регуляторними вимогами.