ПРОБЛЕМИ, ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ЛЮБОХИНЕЦЬ, Лариса; ТАНАСІЄНКО, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено сучасний стан малого підприємництва в аграрному секторі економіки України. Проаналізовано основні тенденції розвитку малого бізнесу на сільських територіях, зокрема динаміку підприємницької активності, проблеми доступу до фінансових ресурсів, кадрового потенціалу, інфраструктурного розвитку та впливу воєнних дій на функціонування суб’єктів господарювання. Визначено ключові тенденції розвитку малого підприємництва, серед яких цифровізація бізнес-процесів, розвиток сімейного фермерства, впровадження інноваційних технологій у сільському господарстві, активізація грантової підтримки та міжнародних програм фінансування. Розглянуто можливості використання технологій цифрового фермерства, автоматизованих систем управління виробництвом, електронних державних сервісів, а також перспективи розвитку агропереробки, органічного виробництва, крафтового бізнесу та сільського зеленого туризму. Обґрунтовано, що розвиток малого підприємництва є важливим чинником забезпечення зайнятості населення, економічної стійкості сільських територій та підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору. Визначено перспективні напрями подальшого розвитку малого бізнесу на засадах інноваційності, екологічності та диверсифікації господарської діяльності.