СИСТЕМА «БЕЗПЕЧНЕ МІСТО» – СКЛАДОВА МЕХАНІЗМУ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - НЕКРЯЧ, Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті проведено комплексний аналіз поняття «національна безпека», яке в умовах сучасних глобальних викликів, цифрової трансформації суспільства та стрімкого розвитку інформаційно-комунікаційних технологій набуває нового змістового наповнення. Обґрунтовано, що цифровізація публічного простору істотно ускладнює механізми забезпечення національної безпеки, розширює коло загроз, трансформує інструменти державного управління та актуалізує необхідність інтеграції сучасних цифрових технологій у безпекову політику держави. У статті досліджено концептуальні та прикладні засади функціонування цифрової платформи «Безпечне місто» як інструменту внутрішньої сек’юритизації публічного простору, підвищення ефективності державного управління та важливої складової механізму забезпечення національної безпеки України.На основі трирівневої концепції безпеки Б. Бузана проаналізовано вплив смарт-систем аналітичного відеоспостереження на рівні індивіда, держави та міжнародної системи, що дало змогу визначити їх роль у зміцненні стійкості системи національної безпеки. Доведено, що проєкт «Безпечне місто» зазнає функціональної трансформації: від муніципального інструменту охорони громадського порядку, контролю дорожнього руху та управління комунальною інфраструктурою у мирний час до важливого інфраструктурно-інформаційного елемента сектору безпеки й оборони в умовах воєнного стану. Встановлено, що інформація, яка надходить із систем відеоспостереження, автоматизованої відеоаналітики та інших цифрових сервісів, слугує аналітичним підґрунтям для здійснення комплексної оцінки стану громадської безпеки, цивільного захисту, оперативного реагування на надзвичайні ситуації, виявлення потенційних загроз, а також підтримки процесу прийняття управлінських рішень органами державної влади та місцевого самоврядування.