ЄВРОПЕЙСЬКІ ПІДХОДИ ДО ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ: СУЧАСНІ МЕХАНІЗМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ В УКРАЇНІ - ДРИГА, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено сучасні європейські підходи до державного регулювання інформаційної безпеки в умовах цифрової трансформації, розвитку інформаційного суспільства та посилення інформаційних і кібернетичних загроз. Запропоновано практичні напрями імплементації європейського досвіду, серед яких: запровадження ризик-орієнтованого управління інформаційною безпекою, удосконалення механізмів захисту критичної інформаційної інфраструктури, розвиток інтегрованої системи міжвідомчої взаємодії, створення національної системи сертифікації цифрових продуктів і сервісів, регулярне тестування цифрової стійкості державних інформаційних систем, використання технологій штучного інтелекту для моніторингу інформаційного простору та виявлення інформаційних загроз, а також розвиток цифрових компетентностей фахівців органів публічної влади. Доведено, що імплементація сучасних європейських механізмів державного регулювання інформаційної безпеки сприятиме підвищенню ефективності управління інформаційними ризиками, зміцненню інституційної спроможності органів державної влади, розвитку цифрової стійкості, удосконаленню міжвідомчої координації та гармонізації національного законодавства з правом Європейського Союзу.