СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ТА КОНЦЕПЦІЙНІ ПОЛОЖЕННЯ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПОТЕНЦІАЛУ СЕКТОРА ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - ЩУПАКІВСЬКИЙ, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади формування стратегічних пріоритетів та концепційних положень державної політики цифрової трансформації національного господарства і реалізації потенціалу сектора інформаційно-комунікаційних технологій України. Обґрунтовано необхідність формування інтегрованої моделі державного регулювання, яка забезпечує узгодження стратегічних орієнтирів цифрової модернізації економіки із пріоритетами розвитку ІКТ-сектора як ключового джерела цифрових інновацій, технологічних рішень та людського капіталу. Визначено систему стратегічних пріоритетів цифрової трансформації, що охоплює розвиток цифрової інфраструктури, цифровізацію державного управління та базових галузей економіки, зміцнення кібербезпеки, розвиток цифрових компетентностей і міжнародну цифрову інтеграцію. Обґрунтовано концептуальні положення розвитку ІКТ-сектора, орієнтовані на активізацію інноваційної діяльності, формування сучасної цифрової екосистеми, зміцнення технологічної безпеки та інтеграцію ІКТ у процеси цифрової модернізації економіки. Доведено, що реалізація запропонованих стратегічних пріоритетів створює передумови для високотехнологічного розвитку, підвищення конкурентоспроможності, економічної стійкості та післявоєнного відновлення України.