ТРАНСФОРМАЦІЯ СУЧАСНОЇ ВІЙНИ: ЯК ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗМІНЮЮТЬ МОДЕЛІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - ГАВРИЛЕЧКО, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Статтю присвячено дослідженню якісної трансформації сучасної війни: від класичного збройного протистояння до парадигми, при якій головним полем бою стають інформаційно-обчислювальні системи на основі штучного інтелекту (ШІ), а людина поступово переходить у роль наглядача. Сучасна війна стає дедалі більше управлінсько-технологічною задачею, що вимагає високого рівня взаємодії між владою, освітою, бізнесом і військовими. Обґрунтовано чотири визначальні ознаки третьої епохи: когнітивна перевага через масову обробку даних і ШІ-інтеграцію OODA-циклу (Спостерігай – Орієнтуйся – Вирішуй – Дій); автономні системи зброї (АСЗ) як якісно новий клас акторів; державні датацентри як обʼєкти стратегічного удару; структурна асиметрія етичних обмежень між демократіями і авторитарними режимами. На основі досвіду російсько-української війни показано, що театр бойових дій вже є лабораторією нової парадигми, що підтверджується зростанням частки FPV-дронів (First-Person View, дрони з відеопоглядом від першої особи) з елементами автономного наведення і стратегічною роллю інтеграції ШІ в оперативні процеси. Додатково аналізується вплив трансформації на систему публічного управління: необхідність інституційної адаптації, формування системи інформаційної безпеки, нормативно-правового регулювання роботи державних службовців з ШІ та цілеспрямованої підготовки фахових операторів ШІ для Міноборони і держслужби. Визначено умови збереження людського нагляду за АСЗ як ключової умови невідчуження відповідальності.