ФУНКЦІОНУВАННЯ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ ПІД ВПЛИВОМ ВОЄННОЇ ЕКОНОМІКИ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ - СЄВІДОВА, Ірина; ПАХУЧА, Еліна; ВЕЛІЄВА, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено аналіз функціонування податкової системи України в умовах воєнної економіки, окреслено аспекти її трансформації та визначено сучасні тенденції, які формують нові виклики для фіскальної сфери. Зокрема, розглянуто динамічні зміни основних макроекономічних та фіскальних показників країни за період 2020–2025 рр.  У роботі також обґрунтовано основні проблемні аспекти функціонування податкової системи України в умовах воєнної економіки. Визначено стратегічні напрями, які мають забезпечити довготривалу податкову стійкість держави, зокрема шляхом структурної модернізації фінансово-економічної політики. Доведено, що стабілізація фінансової системи України вимагає багатопланового комплексного підходу, який має базуватися на ефективному поєднанні фіскальних реформ, удосконаленні інституційних механізмів, а також впровадженні економічних стратегій, спрямованих на досягнення балансу державного бюджету та сталого розвитку економіки після завершення війни.