ЕВОЛЮЦІЯ КОНЦЕПТУАЛЬНИХ ПІДХОДІВ ДО ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙ: ВІД КЛАСИЧНИХ МОДЕЛЕЙ ДО ЕКОСИСТЕМНОГО ПІДХОДУ - ГРИГОРУК, Ірина; ГУЦАЛЮК, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджується еволюція концептуальних підходів до фінансового забезпечення інноваційної діяльності – від класичних моделей до сучасного екосистемного бачення. На основі порівняльного аналізу та історико-генетичного підходу систематизовано ключові теоретичні школи: шумпетеріанську традицію, лінійну модель інноваційного процесу, теорію провалів ринку, венчурну модель, концепцію потрійної спіралі, відкриті інновації, національні інноваційні системи та місійно-орієнтований підхід. Виявлено внутрішню логіку концептуальних трансформацій: кожна наступна модель виникала як відповідь на емпірично зафіксовані обмеження попередньої. Встановлено, що ефективність фінансування інновацій визначається не окремим інструментом, а якістю системних зв'язків між акторами інноваційної екосистеми. Обґрунтовано переваги екосистемного підходу як найбільш адекватної концептуальної рамки для аналізу сучасних інноваційних процесів. Сформульовано імплікації для України в контексті воєнної економіки та повоєнної відбудови, зокрема щодо пріоритетності розвитку інструментів змішаного фінансування, рециклінгу капіталу та цифрової державної інфраструктури як каталізатора підприємницької екосистеми.