ЕВОЛЮЦІЙНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ОПЕРАЦІЙНИХ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ НАФТОГАЗОВИДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ДОХОДІВ - ФАДЄЄВА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглядаються моделі динаміки операційних бізнес-процесів нафтогазовидобувних підприємств, які є основними у формуванні доходів підприємства,зокрема видобування вуглеводнів. Проаналізовано існуючі математичні моделі процесів видобування нафти, газу і конденсату, що дають змогу оцінити рівень видобутку нафти у світі, а також на окремих  родовищах, зокрема в Україні. На основі проведеного аналізу запропоновано нову формальну модель процесу видобування вуглеводнів у вигляді динамічної феноменологічної математичної моделі, яка побудована на засадах холістичного підходу, і яка є основою прогнозування доходів підприємства. Модель дає змогу визначати доходи підприємств на різних стадіях розробки нафтогазових родовищ, які суттєво відрізняються за дохідністю. Застосування розробленої моделі забезпечує об'єктивне прогнозування доходів, і як наслідок створює можливість формування стратегії інвестування та розвитку підприємства . Наведено приклади застосування феноменологічної моделі для видобування нафти і газу в Україні.