ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ЗАСАДАХ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ ТА ESG-ПРИНЦИПІВ - ЛЕПЕЙКО, Тетяна; ДРУГОВА, Олена; МОСУМОВА, Айнура (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглядаються теоретичні та прикладні принципи інноваційного розвитку промислових підприємств на основі принципів екологізації та ESG. Визначено сучасні тенденції трансформації промислового сектору в умовах цифровізації, декарбонізації та зростання екологічних вимог. Обґрунтовано роль екологічних інновацій у забезпеченні сталого розвитку промислових підприємств, підвищенні ресурсоефективності, зменшенні негативного впливу на навколишнє середовище та посиленні конкурентних переваг. У дослідженні проаналізовано динаміку внеску промислового сектору до ВВП України, рівень впровадження ESG-практик та розвиток інвестицій у зелені технології. Увага приділена впливу цифрових технологій на модернізацію промислового виробництва та формування екологічно орієнтованих систем управління.Визначено ключові напрямки екологічної трансформації промисловості, включаючи цифровізацію виробничих процесів, розвиток циркулярної економіки, підвищення енергоефективності, автоматизацію екологічного моніторингу та впровадження ESG-орієнтованих управлінських підходів. Встановлено, що інтеграція екологічних інновацій з цифровими технологіями сприяє підвищенню адаптивності, прозорості та інвестиційної привабливості промислових підприємств. Проаналізовано статистичні показники, що підтверджують поступове зростання впровадження ESG та інвестицій у відновлювану енергетику та зелені технології.У дослідженні наголошується, що промислові підприємства наразі працюють в умовах підвищених екологічних ризиків, обмежених ресурсів і технологічної нестабільності, що зумовлює необхідність формування нових підходів до стратегічного управління. Обґрунтовано важливість поєднання екологічних інновацій, цифрових рішень та ефективних механізмів державної підтримки для забезпечення сталого промислового розвитку. Результати дослідження підтверджують, що впровадження принципів ESG та екологічних інновацій формує основу довгострокової конкурентоспроможності, стійкості та сталого економічного зростання промислових підприємств в контексті глобальних трансформаційних змін.