МЕХАНІЗМИ СТРАТЕГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ ІТ-КОМПАНІЙ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ РИЗИКІВ - РЕВЕНКО, Олена; ТУРЧИН, Люба; РЯЗАНЦЕВ, Валентина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стратегічна адаптація розглядається як динамічна здатність організації розпізнавати зовнішні загрози, мобілізувати ресурси та переформатовувати внутрішні процеси для збереження життєздатності та конкурентоспроможності. Було досліджено динаміку ІТ-ринку України, що засвідчило глибоку структурну перебудову. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та комплексний аналіз механізмів стратегічної адаптації ІТ-компаній до умов високої невизначеності та агресивного середовища інформаційних ризиків, а також визначення ключових векторів трансформації бізнес-моделей для забезпечення сталого розвитку галузі.Виявлено значне зміщення акцентів у стратегіях українських ІТ-компаній: від класичного аутсорсингу до переходу на продуктові моделі та R&D-хаби. Підтверджено, що цифрова адаптивність стала базовим чинником стійкості, де кожна інвестована одиниця в технології створює мультиплікативний ефект для всієї економіки. Особливий інтерес викликає трансформація штучного інтелекту з окремого інструменту на базовий інфраструктурний шар, що фундаментально змінює підходи до стратегічного планування в умовах воєнних ризиків.Обґрунтовано доцільні напрями трансформації бізнес-моделей в контексті стратегічної адаптації підприємств сфери ІТ (перехід від сервісної до продуктової моделі, перехід до дистанційної та гібридної моделей роботи, цифрова резистентність та управління інформаційними ризиками, адаптація через штучний інтелект, розвиток інноваційних технологій для оборони та національної безпеки, активна інтеграція у глобальні ланцюги створення вартості через відкриття міжнародних представництв). Інформаційні ризики у майбутні періоди визначаються розвитком AI-агентів, загрозою дешифрування та вразливістю ланцюгів постачання.Тож доведено, що стратегічна адаптація ІТ-компаній в умовах невизначеності не є разовим заходом, вона являє собою безперервний процес трансформації, що базується на гнучкості, цифровій стійкості та переході до створення складних технологічних продуктів. Дослідження підтвердило, що український ІТ-сектор під час війни продемонстрував високу життєздатність завдяки децентралізації, релокації та фокусу на оборонних технологіях.