ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНО-КОМУНІКАЦІЙНИМИ ПРОЦЕСАМИ ОРГАНІЗАЦІЇ - ВЛАСЕНКО, Тетяна; ХВОСТІКОВ, Андрій; КОРОЛЬ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
В статті досліджено сучасні зарубіжні та вітчизняні наукові підходи до трактування інформаційно-аналітичного забезпечення, стратегічних комунікацій, цифрового управління, організаційного інтелекту та соціально-комунікаційних технологій. Систематизовано підходи до розуміння сутності інформаційно-аналітичного забезпечення управління соціально-комунікаційними процесами організації в умовах цифровізації. Обґрунтовано доцільність розуміння інформаційно-аналітичного забезпечення як інтегрованої багаторівневої системи цифрового, інформаційного, аналітичного та управлінського забезпечення комунікаційної взаємодії, спрямованої на підтримку стратегічного управління, координацію інформаційних потоків, забезпечення організаційної адаптивності та прогнозування комунікаційних ризиків. Наведено ключові функціональні характеристики інформаційно-аналітичного забезпечення, серед яких: інтеграція внутрішніх і зовнішніх інформаційних потоків, підтримка стратегічного та оперативного управління, формування єдиного цифрового середовища, прогнозування комунікаційних ризиків, забезпечення інформаційної безпеки та підтримка взаємодії зі стейкхолдерами в режимі реального часу. Визначено основні принципи формування інформаційно-аналітичного забезпечення, зокрема принципи системності, адаптивності, цифрової інтегрованості та прогнозованості. Обґрунтовано, що інтеграція цифрових комунікаційних платформ, аналітичних інструментів та інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень сприяє підвищенню ефективності управління, розвитку організаційної стійкості та забезпеченню довгострокової конкурентоспроможності організації в умовах цифрової трансформації економіки.