ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗВИТКУ КООПЕРАЦІЇ МАЛИХ АГРОВИРОБНИКІВ - ЛАГОДІЄНКО, Володимир; НІКОЛЮК, Олена; САВЧЕНКО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Статтю присвячено обґрунтуванню організаційно-економічних засад розвитку кооперації малих агровиробників в умовах цифровізації економіки, трансформації аграрного сектору та посилення глобальних викликів для продовольчої безпеки. Актуальність тематики дослідження зумовлена необхідністю підвищення конкурентоспроможності малих форм господарювання, забезпечення їх економічної стійкості, інтеграції у сучасні агропродовольчі ланцюги доданої вартості та адаптації до динамічних змін зовнішнього середовища. Дослідження має на меті проаналізувати, систематизувати та удосконалити теоретико-методичні засади, а також обґрунтувати організаційно-економічний механізм розвитку кооперації малих агровиробників в умовах цифровізації та трансформації аграрної економіки.Для досягнення поставленої мети в статті розглянуто наявні підходи до розвитку аграрної кооперації, проаналізовано міжнародний та вітчизняний досвід функціонування кооперативних структур, досліджено вплив інституційного середовища, цифрових технологій та мережевої взаємодії на розвиток кооперативного руху. У дослідженні проаналізовано концепції соціального капіталу, мережевої економіки, інноваційних аграрних систем та модель «Потрійної спіралі». Обґрунтовано авторське бачення організаційно-економічного механізму розвитку кооперації малих агровиробників як комплексної системи взаємодії організаційних, економічних, інституційних, інформаційно-комунікаційних та цифрових інструментів управління, спрямованих на інтеграцію малих виробників у спільну систему створення доданої вартості. Запропонований організаційно-економічний механізм розвитку кооперації малих агровиробників включає інституційний (спрямований на формування сприятливого нормативно-правового та організаційного середовища розвитку кооперації), організаційний (забезпечує координацію діяльності учасників кооперації), економічний (орієнтований на забезпечення фінансової стійкості кооперативів), інноваційно-цифровий (передбачає впровадження цифрових платформ задля підвищення ефективності управління, прозорості діяльності та цифровій інтеграції малих агровиробників) та соціально-комунікаційний (спрямований на забезпечення довгострокової стійкості та результативності кооперативної взаємодії) блоки. Механізм ґрунтується на принципах системності, інтегрованості, адаптивності, цифровізації та партнерської взаємодії, що дозволить забезпечити консолідацію ресурсів малих агровиробників, мінімізацію трансакційних витрат, розвиток кооперативної інфраструктури та інтеграцію у ланцюги доданої вартості. Реалізація запропонованого механізму сприятиме підвищенню ефективності функціонування кооперативних структур, розвитку інноваційної діяльності, мінімізації трансакційних витрат, активізації цифрової трансформації аграрного виробництва та формуванню стійкого соціально-економічного середовища розвитку сільських територій.