СТРАТЕГІЇ РЕЛОКАЦІЇ МІЖНАРОДНОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ: РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ - САКУН , Леся; МАЖАРЕНКО , Катерина; ДЕРИКОН, Владислав; ГОРДІЄНКО, Нікіта (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена дослідженню стратегій релокації та адаптації діяльності міжнародних компаній (МНК) в умовах повномасштабної військової агресії в Україні. У сучасних умовах воєнного конфлікту питання забезпечення безперервності бізнесу та переміщення виробничих і логістичних потужностей стає ключовим для збереження економічної стійкості країни та міжнародних ланцюгів постачання. У дослідженні аналізуються основні виклики для МНК, зокрема руйнування виробничої та логістичної інфраструктури, обмеженість безпечних транспортних коридорів, міграція кваліфікованих кадрів та необхідність забезпечення захисту працівників. Особливу увагу приділено стратегічному вибору нових регіонів базування: аналізуються фактори тяжіння до безпечних західних областей та центральних регіонів. Запропоновано шляхи оптимізації стратегій релокації, які включають використання державних програм підтримки, впровадження гнучких моделей управління, а також інтенсивну взаємодію з регіональними економічними адміністраціями. Рекомендації спрямовані на збереження виробничого потенціалу, підвищення економічної ефективності релокованих підприємств та забезпечення їхнього позитивного соціально-економічного впливу на регіони-реципієнти. Дослідження надає комплексний аналіз проблематики та пропонує практичні заходи, які можуть забезпечити ефективне переміщення та відновлення міжнародного бізнесу навіть у складних умовах.