МЕХАНІЗМИ АДАПТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЮ БЕЗПЕКОЮ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ ЕКОНОМІКИ - ОХОТА, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У сучасних умовах воєнних трансформацій економіки України проблема забезпечення продовольчої безпеки набуває стратегічного значення та виходить за межі виключно аграрної проблематики, інтегруючись у систему національної економічної безпеки держави. Воєнний стан спричинив масштабні структурні зміни в агропромисловому комплексі, які проявляються у порушенні виробничо-логістичних зв’язків, скороченні ресурсного потенціалу, зростанні економічної нестабільності та підвищенні ризиків функціонування продовольчих систем. За таких умов актуалізується необхідність формування адаптивних механізмів управління, здатних забезпечити стійкість агропродовольчого сектору до кризових впливів та підтримання стабільності продовольчого забезпечення населення.Метою статті є дослідження механізмів адаптивного управління продовольчою безпекою України в умовах воєнних трансформацій економіки, а також обґрунтування напрямів підвищення ефективності управлінських рішень у кризовому середовищі. Для досягнення поставленої мети використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, зокрема методи системного аналізу, структурно-функціонального узагальнення, порівняльного аналізу, логічного моделювання. Застосування системного підходу дозволило розглянути продовольчу безпеку як багаторівневу динамічну систему, функціонування якої залежить від взаємодії економічних, інституційних, логістичних та управлінських компонентів.У результаті дослідження встановлено, що воєнні трансформації економіки формують комплексний дестабілізаційний вплив на агропромисловий комплекс України, охоплюючи виробничу, логістичну, інвестиційну, кадрову та інституційну складові. Визначено, що традиційні механізми державного регулювання в умовах високої невизначеності втрачають достатню ефективність, що обумовлює необхідність переходу до адаптивної моделі управління продовольчою безпекою. Систематизовано ключові інструменти адаптивного управління, серед яких особливе значення мають механізми державної підтримки агропромислового комплексу, цифровий моніторинг аграрного ринку, диверсифікація логістичних каналів, страхування аграрних ризиків, регіональні програми продовольчої стійкості та аналітичне прогнозування кризових сценаріїв. Обґрунтовано доцільність використання концептуального механізму адаптивного управління продовольчою безпекою, який базується на безперервному циклі моніторингу загроз, оцінювання ризиків, прогнозування кризових процесів та оперативного коригування управлінських стратегій.У висновках доведено, що ефективність забезпечення продовольчої безпеки України в умовах воєнних трансформацій економіки визначається здатністю держави формувати гнучку багаторівневу систему адаптивного управління, орієнтовану на забезпечення стійкості агропродовольчого сектору до зовнішніх і внутрішніх загроз. Встановлено, що перспективним напрямом подальших досліджень є розвиток цифрових механізмів прогнозування ризиків, удосконалення міжінституційної координації та формування інтегрованих моделей стратегічного управління продовольчою безпекою в умовах повоєнного відновлення економіки України.