ОСВІТНІЙ ЕКСПОРТ ЯК ІНСТРУМЕНТ М'ЯКОЇ СИЛИ ТА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - ГАВРИЛЕЧКО, Юрій; ВИНОГРАДСЬКА, Голда (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено потенціал системи закладів професійно-технічної та вищої освіти України як інструменту конкурентної боротьби за іноземних студентів на ринках країн Американського континенту, Індії, Бангладеш та держав Центральної Азії. Обгрунтовано, що глобальні процеси реіндустріалізації (США) та посиленої індустріалізації (країни Латинської Америки і Азії) формують стабільний попит на інженерно-технічні та природничо-наукові компетентності, якими традиційно сильна вітчизняна вища та профтехшкола. Доведено, що цифровізація освітнього процесу і розвиток технологій дистанційного навчання (e-learning, distance learning) суттєво знижують бар'єри виходу на міжнародний освітній ринок: віртуальні лабораторії, XR-технології та адаптивні системи управління навчанням (LMS – learning management systems) дозволяють повноцінно організовувати практичну підготовку онлайн. Обґрунтовано необхідність законодавчого врегулювання дистанційного вступу та навчання іноземних студентів без їхньої фізичної присутності в Україні. Розкрито синергетичний ефект між освітнім експортом та м'якою силою (soft power) держави: іноземці, навчені в Україні, стають агентами народної дипломатії, культурними амбасадорами і потенційними бізнес-партнерами вітчизняних підприємств. Запропоновано диференційований підхід до цільових ринків, структуровану п'ятирівневу модель державної стратегії та сформульовано пріоритети її реалізації.