КОМПЛЕКСНА МОДЕЛЬ ГІБРИДНОГО ГНУЧКОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКИМИ СТРУКТУРАМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО ТА ПОВОЄННОГО СЕРЕДОВИЩА - ОШОВСЬКИЙ, Артем (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розроблена комплексна модель гібридного гнучкого управління, яка складається з наступних етапів. Етап 1 передбачає оцінювання зовнішнього середовища. Етап 2 враховує визначення ризиків, оскільки навіть за відносно сприятливого зовнішнього середовища ризики можуть залишатися значними. До основних груп ризиків належать: воєнні; економічні; фінансові; операційні; ринкові; соціальні. У моделі ризики розглядаються в межах сценаріїв, що дозволяє уникнути надмірного ускладнення розрахунків і водночас врахувати різний ступінь невизначеності зовнішнього середовища. Етап 3 передбачає формування сценаріїв розвитку. Для досліджуваних підприємств застосовується наступна логіка сценарного аналізу: сценарій 1 (стабілізація після шоку), сценарій 2 (турбулентність), сценарій 3 (кризовий стан), сценарій 4 (шок / загроза виживання). Кожному сценарію ризику відповідає мінімальний рівень гнучкості, який забезпечує функціонування підприємства на певному рівні розвитку. Етап 4 передбачає визначення необхідного рівня гнучкості підприємницьких структур. Етап 5 передбачає визначення фактичної гнучкості підприємства. Фактичний рівень гнучкості кожного підприємства визначається як інтегральний показник із врахуванням кількісної та якісної гнучкості. Етап 6 дозволяє визначити управлінський розрив. Для кожного підприємства та кожного сценарію визначається управлінський розрив. На етапі 7 здійснюється вибір типу гнучкого управління. На основі величини управлінського розриву визначається тип гнучкого управління: підтримуюче, адаптивне, антикризове, радикальне. Етап 8 передбачає формування управлінських рішень. Кожному типу управління відповідає набір управлінських рішень. На етапі 9 здійснюється інтерпретація рівня розвитку підприємства за спіральною динамікою. Така логіка дозволяє порівняти всі підприємства за рівнем фактичної гнучкості, визначити їхній еволюційний рівень розвитку за спіральною динамікою та сформувати диференційовані управлінські рішення для кожного сценарію індивідуально для кожного підприємства.. Практична реалізація комплексної моделі продемонстрована для підприємства харчової промисловості.