УПРАВЛІННЯ ЛАНЦЮГАМИ ПОСТАЧАННЯ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ЛОГІСТИЧНОГО БІЗНЕСУ - ШАРКО, Віталій; ГРОМОВА, Ольга; АНДРУСЕНКО, Надія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади та прикладні аспекти формування стратегій управління ланцюгами постачання в умовах сучасної економіки. Виокремлено стратегічні моделі та складові стратегічного управління ланцюгами постачання у логістичному бізнесі. Запропоновано алгоритм стратегічного управління ланцюгами постачання в умовах логістичного бізнесу..Обґрунтовано трансформацію управління ланцюгами постачання від операційної функції до стратегічної управлінської парадигми, що визначає рівень конкурентоспроможності, стійкості та адаптивності підприємств. Проаналізовано еволюцію наукових підходів до управління ланцюгами постачання, зокрема перехід від орієнтації на мінімізацію витрат до інтеграції, управління ризиками та цифровізації бізнес-процесів. Узагальнено ключові стратегії управління ланцюгами постачання: масштабного охоплення, концентрації на ключових каналах, індивідуалізованого обслуговування та операційної гнучкості. Визначено їх переваги, обмеження та умови ефективної реалізації. Доведено доцільність формування гібридних стратегічних моделей і підкреслено ключову роль цифровізації як базової інфраструктурної умови ефективного функціонування ланцюгів постачання.