ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ОРГАНІЗАЦІЮ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ - БАРДАШ, Сергій; КРЕДІСОВ, В’ячеслав; ПАШКОВА, Алла (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Модернізація публічного сектору економіки України є однією з умов успішної євроінтеграції. Її основу складають: модернізація бухгалтерського обліку в державному секторі, цифровізація публічного управління на рівні державної та місцевої влади, а також забезпечення прозорості та ефективності використання публічних коштів. Однією з умов одержання позитивних змін є перегляд вимог до організації бухгалтерського обліку бюджетних установ, який також обумовлений розвитком облікових інформаційних систем та застосуванням штучного інтелекту у формуванні обліково-аналітичної інформації. Встановлено, що: зміни, які зумовлює цифровізація, у т.ч. застосування штучного інтелекту, впливають на технологічний процес обробки інформації, тому мають знаходити своє відображення у питаннях організації бухгалтерського обліку бюджетних установ та враховуватись при визначенні облікової політики. Сформульовані висновки та викладені пропозиції  сприятимуть підвищенню якості облікової інформації, всіх видів звітності, що складаються на її основі, забезпеченню транспарентності використання бюджетних коштів, а також посиленню євроінтеграційних процесів у сфері управління публічними фінансами.