ТРАНСФОРМАЦІЯ ПІДХОДІВ ДО УПРАВЛІННЯ ДОХОДАМИ, ВИДАТКАМИ ТА БЮДЖЕТНИМ ДЕФІЦИТОМ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ КРИЗОВОГО ТА ПОСТКРИЗОВОГО ПЕРІОДІВ - ВИНОГРАДОВ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено трансформацію підходів до управління доходами, видатками та бюджетним дефіцитом держави в умовах кризових і посткризових періодів. Актуальність теми зумовлена втратою ефективності традиційних підходів до забезпечення бюджетної збалансованості та необхідністю адаптації фіскальної політики до умов невизначеності.  У результаті дослідження встановлено зміну логіки фіскального управління (від орієнтації на формальну збалансованість до забезпечення адаптивності бюджетної системи). Доведено, що бюджетний дефіцит у кризових умовах виконує функцію інструмента стабілізації, а його ефективність визначається структурою фінансування, а не абсолютним рівнем. Систематизовано моделі управління доходами (внутрішня перебудова, комбінована адаптація, зовнішнє заміщення) та видатками (фіскальне розширення, бюджетна перебудова, жорстка концентрація), а також ідентифіковано режими фінансування дефіциту відповідно до його типів (касового, структурного, інвестиційного).  Конкретизовано інструментальну структуру покриття бюджетного дефіциту України у воєнний та поствоєнний періоди шляхом її класифікації за фазами застосування, функціональним призначенням та бюджетним ефектом. Встановлено, що інструменти короткострокової ліквідності (воєнні облігації, гранти, пільгове кредитування) забезпечують платоспроможність бюджету, але не формують боргової стійкості, тоді як інструменти сталого фінансування (зелені, соціальні облігації, державно-приватне партнерство) орієнтовані на фінансування відновлення та мають довгостроковий ефект за умови інституційної готовності.