АСПЕКТИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ЛОГІСТИКИ В УМОВАХ ВІЙНИ - ГЕЙДАРОВА, Олена; САВЧЕНКО, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Досліджено аспекти економічної безпеки підприємств логістики в умовах повномасштабної війни в Україні. Визначено, що воєнні дії суттєво трансформували умови функціонування, посиливши рівень невизначеності, ризиковості та залежності від безпекових факторів, що зумовило стратегічне значення економічної безпеки вітчизняних підприємств логістики в сучасних умовах. Узагальнено основні особливості діяльності логістичних підприємств у воєнний період, серед яких переорієнтація транспортно-логістичних маршрутів, посилення безпекової складової, зростання ролі гуманітарної логістики, прискорення цифровізації та загострення кадрових і ресурсних обмежень. Встановлено ключові виклики для підприємств логістики, зокрема руйнування інфраструктури, високий рівень безпекових ризиків, дефіцит трудових ресурсів, нестабільність ресурсного забезпечення та невизначеність зовнішнього середовища. Показано, що вони формують комплекс фінансових, операційних, кадрових та організаційних ризиків, які негативно впливають на конкурентоспроможність і стійкість підприємств та можуть призводити до порушення логістичних ланцюгів і втрати функціональної спроможності. Обґрунтовано систему ключових завдань і заходів посилення економічної безпеки підприємств логістики, серед яких забезпечення безперервності процесів, захист активів і персоналу, зміцнення фінансової стійкості, розвиток кадрового потенціалу та цифровізація управління. Запропоновані заходи (диверсифікація маршрутів, резервування потужностей, страхування ризиків, автоматизація та розвиток кібербезпеки) сприяють підвищенню адаптивності та стійкості бізнесу в кризових умовах.