МЕТОДИКА ВЕРИФІКАЦІЇ ПОКАЗНИКІВ ОБ’ЄДНАНОЇ ЗВІТНОСТІ З ПДФО ЯК ІНСТРУМЕНТ МІНІМІЗАЦІЇ ПОДАТКОВИХ РИЗИКІВ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - ЛОПАТОВСЬКИЙ, Віктор; БОГАТЧИК, Людмила; ЛОПАТОВСЬКА, Оксана; ХОМА, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Досліджено комплексні питання формування, перевірки та верифікації показників Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Об’єднана звітність з ПДФО) в частині адміністрування ПДФО. Встановлено, що в умовах нестабільного податкового законодавства та діджиталізації облікових процесів, верифікація звітності є важливим інструментом мінімізації податкових ризиків суб’єктів господарювання. Автори пропонують перейти від формального заповнення Об’єднаної звітності з ПДФО до глибокого аналітичного аналізу зв’язків між первинними документами, регістрами аналітичного й синтетичного обліку та звітними формами. У роботі деталізовано верифікаційні процедури та встановлено послідовність їх застосування на етапах перевірки порядку формування різних видів виплат працівникам, визначено порядок присвоєння ознак доходів та правомірності застосування податкових соціальних пільг для окремих категорій персоналу. Підготовлено рекомендації щодо ідентифікації податкових ризиків на етапі дозвітного моніторингу, що дозволяє мінімізувати ймовірність нарахування штрафних санкцій та забезпечити високу якість повноти представлення облікової інформації у звітності.